Excursie kamp Westerbork op 7 juni 2019 Excursie kamp Westerbork op 7 juni 2019
Excursie Kamp Westerbork

Op vrijdag 7 juni maakten 20 mensen een excursie naar Kamp Westerbork in Drenthe.
Na een lange autorit, een kop koffie met lekkers en een korte videofilm kregen we een rondleiding over het kampterrein, verzorgd door een gids. Het was een indrukwekkend gebeuren.
Het terrein, dat in de oorlog helemaal kaal was, was nu prachtig begroeid met bomen, gras en paarse lupines. Daardoor, en door het stralende weer, was het nog moeilijker om te bedenken dat het om een (voormalig) concentratiekamp ging. Het was nauwelijks voor te stellen, dat zich daar zoveel mensenlijk leed heeft afgespeeld.
We stonden stil bij de diverse monumenten op het terrein.
De groene, houten villa van de kampcommandant aan de rand van het terrein. De commandant is er met een waardeloos strafje vanaf gekomen. Zijn excuus: hij had geen idee, wat er met de afgevoerde mensen gebeurde……
De veewagons, de omgebogen treinrails, het prikkeldraad, de uitkijktoren, de 102.000 steentjes met ster voor alle omgekomen slachtoffers met enkele foto's van hen. Dat allemaal maakte diepe indruk.
Tussen de middag een gezellige lunch in het restaurant. Daarna kon iedereen het museum bekijken. Daar maakte één tekst diepe indruk op me:
"Aardrijkskunde" (door Ida Vos)
Zij had een onvoldoende voor aardrijkskunde die laatste dag,
maar wist een week later precies waar Treblinka lag. Heel even maar…….
Een deel van de groep bezocht 's middags het museumdorp Orvelte, zeer de moeite waard.
Het was een geslaagde dag en ondanks het sombere onderwerp ook een heel gezellige!

Inge van Kesterenterug